top of page

Фізичні особи вклали в ОВДП 5,8 млрд грн

Українська фундація розвитку

23.09.22

Після початку повномасштабної війни росії проти України важливим джерелом фінансування видатків бюджету став прямий викуп військових облігацій Національним банком України.

Такі операції не були дозволені українським законодавством в мирний час, але війна змусила йти на такий крок.


Так, війна коштує дорого, а податкові надходження суттєво нижчі за потреби у фінансуванні через падіння економіки (за оцінкою Держстату реальний ВВП скоротився на 37,2% в другому кварталі 2022 року порівняно з таким періодом 2021 року).


За даними Мінфіну НБУ цього року вже придбав в свій портфель 315 млрд грн (з 400 млрд грн, передбаченій у відповідній постанові КМУ).


При цьому, ринкові випуски військових облігацій приносять дедалі менше коштів в бюджет. Однією з причин є те, що Мінфін не підвищує ставки за цими облігаціями: ставки залишаються нижчими за облікову ставку Нацбанку. Всього за даними НБУ (https://t.me/nbu_ua/1092) у період із 24 лютого до 18 вересня 2022 року:


• сума, спрямована на погашення внутрішніх державних облігацій, становила 149,2 млрд грн, 1,5 млрд дол. США та 0,2 млрд євро;

• сума, що надійшла до державного бюджету від розміщення нових боргових інструментів на внутрішньому ринку, – 99,5 млрд грн, 1 млрд дол. США та 0,5 млрд євро.


Протягом повномасштабного періоду війни фізичні особи вже вклали в ОВДП 5,8 млрд грн, чому сприяло спрощення можливості для такої інвестиції з боку ряду приватних інвестиційних компаній. Всього на сьогодні фізичні особи є власниками ОВДП на суму майже 31,6 млрд грн.

На днях Мінцифра оголосила про те, що планують запустити можливість купівлі ОВДП через Дію.


Загалом, вагомим джерелом фінансування видатків держави залишається міжнародна допомога, але про неї буде в іншому дописі.


Проєкт реалізується за підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є виключною відповідальністю ГО «Українська фундація розвитку» і не обов'язково відображає погляди Європейського Союзу.

bottom of page