top of page

Що цікавого у податковій сфері?

Українська фундація розвитку

19.08.22

Запровадження 10 % збору на імпортні трансакції, відновлення акцизу на паливо, запровадження уніфікованих ставок податків.

Протягом тижня у податковій сфері обговорювались найбільше такі теми:


Запровадження 10% збору на імпортні транзакції

Стан: Про подібну ініціативу кілька разів говорили очільники НБУ. Зараз над законопроєктом працює Мінфін. Водночас одностайності в уряді та парламенті щодо запровадження податку немає.

Причини запровадження: потреба в додаткових доходах бюджету + потреба вирішити проблеми в платіжному балансі (зокрема обмеживши імпорт). Позитив: легко адмініструвати (банки виступатимуть податковими агентами) і відповідно додаткові доходи до Державного бюджету. Так, за даними ДМС імпорт товарів становив близько 5 млрд дол. США, що означає, що за наявності додаткового 10% збору бюджет отримав би близько 17 млрд грн доходів. А ще є імпорт послуг.

Ризики: Здорожчання критичного імпорту (зокрема палива) та можливе утворення схем для ухилення від сплати збору (зокрема через незаведену експортерами виручку).


Відновлення акцизу на паливо, тоді як ПДВ залишиться на рівні 7%.

Стан: Законопроєкт в парламенті, але цього тижня поки що так і не проголосували через відсутність достатньої підтримки.

Причини ініціативи: потреба в додаткових доходів бюджету, зокрема доходів на відновлення автомобільних доріг (традиційно акциз на паливо був джерелом спеціального фонду Державного бюджету, надходження від якого спрямовують в Укравтодор).

Позитив: додаткові доходи можуть скласти до 3 млрд грн щомісяця за оцінкою Міністра інфраструктури Курбакова.

Ризики: Здорожчання палива і відповідно транспортних послуг та логістики.


Про запровадження уніфікованих ставок податків


Нова ініціатива озвучена Ростиславом Шурмою (заступником голови ОП) «10-10-10» - йдеться про запровадження уніфікованих ставок податків: ПДВ, ПнПП та ПДФО = 10%. ЄСВ планують скасувати, а військовий збір підвищити до 3%.

Стан: Ініціативу лише цього тижня озвучили (інтерв’ю Ростислав Шурма з Офісу президента про податкову реформу, друк гривні та важку зиму (forbes.ua).

Оцінка: Для оцінки самої пропозиції поки що бракує детальнішої інформації. Варто врахувати, що оцінка впливу має здійснюватись на десятки років вперед, оскільки фактично означає, що пенсії майбутнім пенсіонерам будуть сплачувати з Державного бюджету за рахунок інших джерел, ніж ЄСВ.


Публікацію підготовлено за підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю ГО «Українська фундація розвитку» і не обов'язково відображає погляди Європейського Союзу.


bottom of page